Резултатът от парламентарните избори в България сякаш отново ни връща на ръба на

...
Резултатът от парламентарните избори в България сякаш отново ни връща на ръба на
Коментари Харесай

Пред Бойко Борисов стои огромен проблем: Пеевски

Резултатът от парламентарните избори в България сякаш още веднъж ни връща на ръба на политическата рецесия. Първо, защото 50-ото Народно събрание ще бъде с още по-ниска легитимност от предходното, бидейки излъчено единствено от една трета от гласоподавателите. Второ, тъй като две трети от партиите в него са от досегашното евроатлантическо болшинство, което се разпадна и членовете му станаха съперници. И трето, тъй като съвсем всички са губещи, даже и безапелационно спечелилите.

Почти всички губят поддръжка

Първенецът ГЕРБ губи 21% от гласоподавателите си от предходния избор на 2 април 2023 - от 670 000 поддръжници тогава, през днешния ден партията на Бойко Борисов има 526 000. Големият губещ е " Продължаваме Промяната- Демократична България ", стопила се на половина - от 621 000 на 308 000. Само ДПС бележи ръст от 5% и към този момент е с 366 000 гласоподаватели. Сред партиите от досегашната една трета съпротива, " Възраждане "  отслабва със 17%, БСП губи цяла една трета от безкрайно топящия ѝ се електорат, който към този момент е едвам 151 000 души, а ИТН расте с 22% до 128 000 гласа. Новопоявилата се групировка " Величие ", спечелила 100 000 гласа и радваща се на 4,65% от вота, може би нямаше да влезе в Народното събрание, в случай че имахме изборната интензивност на предходния, когато със 104 000 гласа Има Такъв Народ едвам прескочи 4-процентовата преграда.

Освен числата обаче огромно символно значение има и подредбата от надпреварата. Довчерашните ръководещи ПП-ДБ не просто изгубиха пагубно изборите, а даже не са втори. Втори е оня, който бе център в предизборната им акция - ДПС на Делян Пеевски. А той към този момент става проблем на първия - ГЕРБ на Бойко Борисов, чиято безапелационна победа не наподобява по никакъв начин сладка.

Неприлично огромното леке " Пеевски "

Не просто тъй като депутатските места на двете обединения не стигат за независимо болшинство. И да стигаха, Борисов съобщи неведнъж, че няма да ръководи единствено с Движение за права и свободи. И не тъй като имаме към този момент едно непристойно мощно Движение за права и свободи, оказало се за пръв път сребърен медалист. А Движение за права и свободи на Делян Пеевски - носителя на " ордена Магнитски ", индивидът, свързван непрекъснато с кафяви медии, банкови банкрути и въздействие в правосъдната власт. Толкова пораснало непристойно петнотрудно може да се прикрие с някое малко смокиново Има Такъв Народ като съдружен сътрудник, даже и с малко " Величие "  в добавка за лукс.

С Пеевски под ръка Борисов мъчно можеда сформира намерено съдружно ръководство. Но няма по какъв начин да смъкна отговорността на ГЕРБ на първи мандатоносител. Партията от дълго време чака да вземе властта, а до момента Борисов обясняваше, че въпреки и първа, е отстъпила на втората тогава ПП-ДБ с кабинета " Денков ". Сега пък е неуместно мандата да поеме втората мощ - Движение за права и свободи на Пеевски, без това да настрои целия парламент и необятната аудитория против двете обединения. Реализиране на кабинет с трети мандат по желание на президента пък би бил изцяло транспарантен ход за подмолно ръководство, тъй като такова държавно управление няма по какъв начин да съществува без поддръжката на първата политическа мощ. А възможен неуспех и на третия мандат и отиване на нови избори ще се написа напълно на сметката на ГЕРБ - отказалият да ръководи се санкционира тежко от гласоподавателя, по този начин се случи с Има Такъв Народ, когато беше първа мощ. Освен това Борисов към този момент не може да стовари вината за изборите на ПП-ДБ, тъй като са трети и до тях не стига автоматизирано мандат за кабинет, а и даже президентът да ги избере за третия мандат, ще е неуместно мощ, изгубила половината си гласоподаватели, да бъде нагърбена със сформиране на държавно управление. Което пък още веднъж няма по какъв начин да стане без ГЕРБ, а и би представлявало нова сглобка, поради която точно ПП-ДБ загуби изборите.

Възможно е ГЕРБ да потърси вид за експертен кабинет с по-широка парламентарна поддръжка, само че това още веднъж мъчно може да се изясни като нещо друго от смокинов лист, прикриващ неприличното присъединяване на Движение за права и свободи на Пеевски в него.

Открита коалиция или кабинет на малцинството

Най-чистият вид - открита коалиция на ГЕРБ и Движение за права и свободи, дружно с Има Такъв Народ, е рисков за Борисов, тъй като е сериозна причина ПП-ДБ да се възроди като политическа опция, възвръщайки сили като кандидат за последващо ръководство.

Възможен е и кабинет на ГЕРБ на малцинството, с пасивната поддръжка на Движение за права и свободи и Има Такъв Народ, а за какво не и на други парламентарни сили, в това число новата " Величие ". Това ще наподобява по-героичен вид на поелата отговорността победителка в изборите. Но още веднъж мъчно би заблудила публиката, че е вид на ръководство на едно болшинство, оформило се още в предходния парламент. Особено в случай че бъде крепко скрепено с делба на новите органи на правосъдната власт и на регулаторите.

Невъзможността ГЕРБ да ни пратят още веднъж на избори

При всички положения Борисов няма рационални варианти да изпрати страната на нови избори. Защото може да загуби и доста повече от 140-те хиляди избиратели, които загуби на вота в неделя. Двете трети от българските гласоподаватели, които останаха у дома и не откриха други възможности, на седмия избор може и да открият такава и да пометат досегашните парламентарни партии. Или минимум да трансфорат първостепенните във второстепенни.

В калкулациите доколко да е скрито едно ръководство на ГЕРБ и Движение за права и свободи в 50-ия парламент наложително влизат и упованията дали то ще има мощна съпротива, от която Борисов да се тормози. От една страна, опасността " Пеевски ", която бе в центъра на кампанията на ПП-ДБ, явно не сработи, съдейки по изборния резултат. От друга страна, обединението остава първа политическа мощ в по-голямата част от София, а поддръжниците ѝ имат потвърден инстикт за митинги на жълтите павета.

Но и протестната интензивност не е " в забрадка вързана ". Ако ПП-ДБ не откри правилния път в съпротива, ръководството на Борисов може да я маргинализира в допълнение. Изгодната за възобновяване след проваляне опозиционна роля не подсигурява безусловно сполучлив политически рестарт. Българска социалистическа партия на Корнелия Нинова е най-доброто доказателство, че можеш стабилно да се топиш и в съпротива, без дори да е нужно ръководещите да те натискат./ dw.com

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР